Waar wil jij bevallen?

Gepubliceerd op 25 augustus 2023 om 20:07

Thuis of in het ziekenhuis

                           

Voordat je een besluit neemt is het goed om de voor- en nadelen te weten.
Die zocht ik voor jou uit!

Voordelen thuisbevalling

 1. Je hebt alle vrijheid thuis. Voor jou geeft dat de vrijheid om je bevalhoudingen zelf te kiezen en zelf alle beslissingen te nemen. Voor je partner geeft dat de vrijheid om tijdens de ontsluitingsfase nog even lekker in huis bezig te zijn of wat dingetjes voor zichzelf te doen.
 2. De sfeer van thuis is sereen en rustig. Voor jou is het daardoor makkelijker om te ontspannen en daardoor de weeën effectief hun werk te laten doen. Voor je partner geeft het een gevoel van intimiteit samen wanneer jullie kindje geboren wordt.
 3. Na de bevalling is er alle tijd voor het gouden uur. Voor jou is het fijn om samen met je partner in rust samen kennis te maken. Voor je partner is het fijn om alle privacy te hebben om eventuele emoties te laten gaan.

 

Nadelen thuisbevalling

 1. Er kunnen complicaties ontstaan, waardoor je alsnog naar het ziekenhuis moet. Voor jou is dat vervelend omdat je vol in je weeën zit en het  kan daardoor uit je flow raken. Voor je partner zorgt het voor extra stress, omdat er van alles geregeld moet worden om de bevalling te verplaatsen naar het ziekenhuis.
 2. Een thuis bevalling kan onveilig voelen, omdat er niet direct medisch kan worden ingegrepen bij sommige complicaties. Voor jou kan die angst ervoor zorgen dat je niet goed kan ontspannen. Voor je partner kan het een angstig gevoel geven omdat hij zonder de verloskundige er alleen voor staat.
 3. Geen pijnstilling mogelijk. Voor jou kan dit voor onrust zorgen, omdat je niet weet of je de pijn aan kan, naarmate de bevalling vordert. Voor je partner kan het stress geven omdat hij moet toekijken dat jij pijn hebt zonder de mogelijkheid voor pijnstilling.

 

 

Voordelen ziekenhuis bevalling

 1. Als er tijdens de bevalling complicaties voordoen dan ben jij en je partner meteen op de juiste plaats en is er geen vervoer nodig. Voor jou kan dat rust geven omdat je niet ergens anders naar toe hoeft tijdens de bevalling. Dit kan ook voor minder stress zorgen voor je partner.
 2. Er is direct specialistische hulp aanwezig. Voor  jou kan dat een gevoel van veiligheid geven, waardoor je je beter kan ontspannen en voor je partner geeft het rust omdat jullie nergens heen hoeven als er toch complicaties ontstaan.
 3. Het is makkelijk om pijnstilling te krijgen. Voor jou geeft dat rust tijdens de bevalling omdat je weet dat als de pijn je te veel wordt dat je meteen pijnstilling kan krijgen. Voor je partner is het fijn dat hij niet hoeft toe te kijken als jij niet meer met de pijn kan omgaan.

 

Nadelen ziekenhuisbevalling

 1. Er wordt sneller ingegrepen. Je kan daardoor het gevoel krijgen dat je de regie kwijt raakt. Je partner kan zich machteloos voelen daardoor.
 2. De baby ligt niet altijd bij jou op de kamer. Voor jou en je partner kan dit traumatisch zijn of een vervelend gevoel geven.
 3. Een vreemde omgeving. Voor jou kan dit stress veroorzaken en je partner kan het gevoel hebben dat er te weinig privacy is tijdens de bevalling en daarna.

Er zijn nog veel meer voordelen en nadelen te bedenken. Wil jij graag hulp bij het maken van een besluit, neem dan contact met mij op.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.