empowering childbirth - Boodschap
"In iedere vrouw ligt het vermogen om haar eigen kind te baren. Zij heeft het vermogen en de wijsheid om zelf te oordelen over haar eigen en haar babies conditie en welzijn. Zij heeft het vermogen om aan te geven wanneer zij daarin ondersteuning nodig heeft. Zij beslist met wie, waar en hoe zij dit wilt." -de visie van de GeboorteBeweging
 
Kinderwens
Het pad van de kinderwens is voor iedereen anders. De een raakt heel snel zwanger, de ander niet. Je kunt van te voren je lichaam al goed voorbereiden op een zwangerschap door bijvoorbeeld voeding, kruiden, een bewuste uitnodiging en gezonde gedachten. Maar dit wil niet zeggen dat het altijd gelijk lukt om zwanger te raken. Er speelt meer mee dan alleen het fysieke.Voor sommigen duurt het wachten lang, en dit brengt veel omhoog. Er komen dan vele gevoelens opduiken zoals ongeduld, boosheid, verdriet, onmacht, wanhoop en jaloezie. Je bent dan alleen maar bezig met één ding: Zwanger raken! Dit kan een grote impact hebben op je leven en op je gezin en relatie. Ik ondersteun je graag tijdens het bewandelen van jouw pad hierin. Om de pijn, verdriet en teleurstelling te aanvaarde (want al deze gevoelens mogen er zijn!) wanneer het wéér niet gelukt is... en vanuit daar je weer naar de rust en vertrouwen te brengen. Soms moeten wij deze cyclus meerdere keren doorleven voordat ons kindje eindelijk bij ons komt en dat vraagt veel moed. Ik help je die moed en berusting in dat wat is te vinden. Ook geef ik praktische tips  hoe je de vruchtbaarheid kan bevorderen en ondersteunen op natuurlijke wijze.

Zwangerschap
Ook het zwangerschap is voor ieder vrouw anders. De een heeft veel klachten en de ander geen. De zwangerschap kan ook emoties omhoog brengen…onzekerheden of angsten. Het kan ook zijn dat er bij een eerdere bevalling dingen niet zijn gegaan zoals je had gehoopt, of misschien was het zelfs traumatisch voor jou en/of baby/partner. Iedere bevalling heeft zijn eigen verhaal. Ik ben er om naar jouw/jullie verhaal te luisteren en te helpen en begeleiden waar nodig en gewenst is. Om zo samen met jou/jullie voor te bereiden op een geboorte waar je met alle liefde op terug kan kijken.
Geboorte
Als Doula bied ik mijn services aan rondom de geboorte. Dit houdt in dat ik vanaf het moment dat jij belt ik naar je toe kom en ik blijf tot na de geboorte.Een Doula ondersteunt de barende vrouw tijdens de bevalling en erna. Zij is er geheel voor de vrouw en bewaakt haar ruimte en wensen. Zodat de vrouw, baby en partner alle ruimte krijgen om die geboorte te ervaren die zij wensen. Soms betekent dit er gewoon ZIJN, en niet eens veel “doen”…maar gewoon het weten dat er iemand is die jou ruimte en wensen bewaakt geeft al een rustig gevoel. Soms betekent het veel masseren, verschillende houdingen aangeven, begrip tonen en de vrouw in haar waarde te laten.Van te voren is het mogelijk om een geboorte plan op te zetten, zodat jouw wensen duidelijk zijn voor iedereen die betrokken is bij de bevalling. Ook na de geboorte geeft een Doula ondersteuning waar nodig en gewenst is en kom ik in de dagen of weken erna nog bij je langs. Ook al is het alleen maar om over de bevalling te praten en alle emoties te verwerken.
Het is leuk om te weten dat: Het bekendste onderzoek over de effecten van de doula is dat uit 1993 van de Amerikanen Marshall en Phyllis Klaus en John Kennell. De resultaten toonden:
  • 50% minder keizersnedes
  • 25% kortere duur van de bevalling
  • 60% minder verzoeken om een ruggeprik
  • 40% minder gebruik van pitocin/oxytocine ('inleiden')
  • 30% minder verzoeken om pijnbestrijding
  • 40% minder tangverlossingen
Na de geboorte
In Nederland hebben wij het geluk dat we kraamzorg hebben want in de meeste landen is dat niet zo. Ikzelf kan me niet voorstellen dat een moeder zo alleen gelaten wordt in zo'n bijzondere (maar soms ook kwetsbare) tijd. In sommige culturen hebben ze nog dat de moeders, zusters, tantes en andere vrouwen zorgen voor de pas bevallen vrouw en haar baby.
Het kan zijn dat je aan de kraamverzorgster genoeg hebt en dat je na die 8 dagen goed uitgerust bent en je zeker en gezond voelt. Maar het kan ook zijn dat je nog helemaal niet fit voelt, of dat je nog met vele onverwerkte emoties zit, of dat je niet zo goed weet hoe je het nu alleen moet aanpakken. Soms wil je gewoon nog even praten over de bevalling of heb je andere vragen.
Ik kom als Postpartum Doula bij jou thuis om nog evetuele steun te geven. Ik hoef hiervoor niet bij de bevalling te zijn geweest en het mag ook samen gepaard gaan in de dagen dat de kraamverzorgster er is maar mag ook daarna als een verlengstuk van de Kraamzorg. Ik bied je dan ondersteuning bij onzekerheden, fysieke klachten, weer op krachten komen, emoties, zorg voor jezelf en voor baby....en vooral een luisterend oor!
Als het anders gaat...
Als het anders gaat.....
"Tussen de ongelooflijke vreugde en het diepe verdriet ligt de plek van de onmetelijke rust gedragen door vertrouwen."-Ria Beyens
Begeleiding bij :
miskraam
Stille geboorte
Traumatische geboorte
 
Door ervaring van andere te zien en gehoord te hebben en door het zelf ook meerdere keren het te hebben mee gemaakt, heb ik mogen ondervinden dat er nog veel mag gebeuren wat betreft begeleiding van moeders en hun partners/gezin bij een miskraam of stille geboorte.
 
Miskraam
Eigenlijk, noem ik het liever geen miskraam, ik noem het liever een "kleine geboorte", want dat is het ook. Of je nou 6, 9, 12 of 16 weken bent...het is je kindje, je hebt al gedroomd over zijn gezichtje en hem in je armen te houden. Als we een kleine geboorte ervaren dan is ineens die droom voorbij, het kindje dat je zo lief had moet je nu loslaten en afscheid van nemen. Vaak zoeken we antwoorden, vooral op fysieke vlak, maar helpt dat ons wel? Zijn er wel antwoorden? En wat ligt voorbij het fysieke?
Wat ik ben tegen gekomen op dit deel van mijn eigen pad, is dat ik heb mogen ondervinden dat er nauwelijks ondersteuning, gevoel of empathie ter spraken komt als je dit overkomt, tenminste, niet vanuit het reguliere zorg. Niemand wou het aanraken. Ik heb geluk dat ik een open en liefdevolle man en vrienden heb waarbij ik veel steun en liefde kreeg....maar ik weet dat dat niet voor iedereen het geval is.
Graag begeleid ik jullie in dit stuk, door ritueel of andere manier, wat bij jullie past, om het verdriet te verwerken en een plaats te geven, om rust, vrede en vertrouwen te vinden in dat wat is.
Traumatische bevalling
Bij een Traumatische geboorte (een geboorte die anders loopt of ervaren wordt dan gedacht) kan er een groot gevoel van falen en onmacht ontstaan. Er gebeurt van alles uit "zorg" voor het kindje, vaak in een stroomversnelling en het lijkt wel chaos, en alsof je niets meer te zeggen hebt....Natuurlijk is het goed dat wij in deze tijd de middelen hebben om in te grijpen als het mis dreigt te gaan, maar er wordt daarbij nauwelijks aan de moeder gedacht of wordt er ondersteuning gegeven tijdens of na de bevalling....terwijl de artsen druk met het kindje bezig zijn wordt de moeder in alle chaos en onzekerheid en kwetsbaarheid achter gelaten. Zelf pleit ik ervoor dat er in het ziekenhuis altijd iemand is bij de moeder, want vader gaat vaak mee met het kindje (en terecht)..maar wie blijft bij de moeder? Meestal zeggen ze alleen maar "ach, maar je kindje is gezond, toch?' of " ...kan gebeuren." En natuurlijk ben je blij dat je kindje toch gezond is (Alhoewel dat ook anders kan zijn natuurlijk) maar toch voel je een gemis, of misschien een falen of onmacht....sommige vrouwen voelen zich zelf een soort van verkracht, of alsof hen iets ontnomen is.
Dit allemaal kan vele gevolgen hebben, lang revalideren, hechtings problemen met kindje, postnatale depressies, en angst voor een volgende geboorte.
Ik help je om deze negatieve ervaring te transformeren, om te helen en vrede te vinden, en blokkades uit de weg te helpen die er mischien nog zitten.
Stille geboorte
Hier zijn vaak geen worden voor. Alles lijkt goed te gaan en dan...
Het verdriet is groot, je zoekt naar antwoorden en hou vast maar op zo'n moment is het moeilijk te vinden. Ik begeleid jullie graag met liefde op dit stuk van jullie pad. Om een weg te vinden in het onbegrip, onmacht, boosheid en verdriet.


"Tussen de ongelooflijke vreugde en het diepe verdriet ligt de plek van de onmetelijke rust gedragen door vertrouwen."-Ria Beyens
Website Builder
mogelijk gemaakt
door Vistaprint